Capital Mill logo

Laaneservast sai Eesti esimene roheasfaldiga elurajoon

Capital Milli Laaneserva arendusest Viimsis sai Eesti esimene roheasfaldiga elurajoon!

Roheasfaldi lahenduse juures tegime koostööd kodumaise puidukeemia arendajaga Fibenol. 

“Capital Mill on alati otsimas kestlikke lahendusi, sest me mõistame, et meie tegevusel on sügav mõju nii tänapäeva ühiskonnale kui ka tulevastele põlvedele. Koostöö Fibenoliga roheasfaldi paigaldamisel on osa meie pikemaajalisest strateegiast, mille eesmärgiks on kasutada oma arenduste juures võimalikult palju kestlikke lahendusi. Väiksed sammud kokku loovad suure muutuse, millega peame tegelema täna, mitte homme. Arendajana on meie kohustus luua keskkond, mis toetab terviklikku ja jätkusuutlikku eluviisi,” kommenteerib Capital Milli tegevjuht Kaarel Loigu.

Vaata videost, mida roheasfalt endast täpsemalt kujutab ja miks on roheasfaldi paigaldamine oluline samm elamuarenduses:

Roheasfaldis on fossiilset päritolu liimaine bituumen asendatud ligniiniga – see teeb asfaldi võrreldes tavapärase asfaldiga oluliselt keskkonnasõbralikumaks. Juba asfaldi paigaldamisel võib koheselt tunda tavapärase lõhna asemel hoopis mahedat, looduslikku lõhna.
Ligniin on puidus sisalduv liimaine, mis kaitseb puud väliskeskkonna mõjude eest. Lehtpuudes on ligniini sisaldus vahemikus 20-30%. Eraldades puidust ligniini, saab seda kasutada tooraineks keemia- ja materjalitööstuses. 

Videos räägivad roheasfaldi lahendusest ja tulevikuplaanidest lähemalt Kliimaministeeriumi elukeskkonna ja ringmajanduse asekantsler Ivo Jaanisoo, Fibenoli välisvahendite koordinaator Reet Nõmmoja ja Capital Milli ehitusjuht Taavi Kiisk.

Laaneserva on suvel 2024 valminud elamuarenduse projekt Viimsi vabaõhumuuseumi lähedal.
Vaata lähemalt, milliseid kestlikke lahendusi on Laaneservas veel kasutatud.